Op 11 maart 2024 werd door Radar een uitzending verzorgd over hoortoestellen om uit te zoeken wat er aan de hand is omdat men veronderstelde dat de kans vrij groot is dat je als slechthorende een hoortoestel van duizenden euro’s krijgt aangemeten die de zorgverzekering niet vergoedt. Omdat Radar de indruk wekt dat het hier om een stelselmatige gang van zaken zou gaan zetten we de feiten graag op een rij zodat u zelf gefundeerd een mening kunt vormen.

De eerste vraag is of het inderdaad zo is, volgens onderzoek van Radar, dat de kans vrij groot is dat een slechthorende een hoortoestel krijgt aangemeten dat niet wordt vergoed.
Het antwoord is als volgt: volgens de brancheverengingen in de hoorzorg kiest 20% tot maximaal 25% van de slechthorenden een hoortoestel dat niet wordt vergoed door de zorgverzekeraars met andere woorden 3 op de 4 slechthorende krijgt een hoortoestel aangemeten dat wel vergoed wordt en dit is dus de meerderheid van slechthorenden, waarmee de veronderstelling van Radar niet echt op feiten is gebaseerd.
De logische vraag die daarop volgt is waarom kiest deze groep dan voor een hoortoestel dat niet door de zorgverzekeraar wordt vergoed.
De reden waarom is omdat de hoortoestellen die worden vergoed door zorgverzekeraars minimaal adequaat zijn voor de slechthorende en dit wordt bepaald door een hoorprotocol met vragenlijsten. Echter 25% van de slechthorenden kiest voor een hoortoestel dat meer geavanceerd is op het gebied van luisterkwaliteit en ondersteuning in complexe luistersituaties.
De vraag die dan opkomt is, zijn er dan verschillen tussen de hoortoestellen in de categorie 1, 2 3, 4, en 5 en de buitencategorie.
Deze vraag kan positief beantwoord worden. Allereerst zijn de verschillen in functionaliteit binnen de categorie al groot. Functionaliteit zoals oplaadbare accu’s, bluetooth connectie met telefoon en op afstand instelbaarheid zijn niet aanwezig in categorie 1 en 2. Dat de audicien slechthorenden beter kan helpen met een toestel in de categorie 3, 4 of 5 is dan ook begrijpelijk, ook al wijst het eerder genoemde hoorprotocol naar een categorie 1 of 2. Het zelfde geldt voor het verschil tussen categorie 3, 4 of 5 hoortoestellen en de buitencategorie. De laatste groep beschikt over technologie die zeer geavanceerd is.
Een voorbeeld daarvan is de Oticon Intent™ 1 miniRITE R dat in de buitencategorie valt.

Dit hoortoestel is zeer recent door de fabrikant Demant geïntroduceerd. Het gaat hier om ’s werelds eerste hoortoestel met sensoren voor gebruikersintenties, die de bewegingen van het hoofd en lichaam gebruiken om de gehoorondersteuning die men krijgt naadloos aan te passen wanneer de luisterbehoeften van moment tot moment veranderen. Zelfs in uitdagende omgevingen krijgt de drager van dit hoortoestel de persoonlijke ondersteuning die nodig is om spraak duidelijk te horen en deel te nemen aan het leven.
Demant heeft hier veel geld aan ontwikkeling in gestoken en dus zoals met veel nieuwe producten in de markt is de kostprijs van dit hoortoestel vele malen duurder dan de minder geavanceerde hoortoestellen en vallen deze dan ook niet in de categorieën die worden vergoed door zorgverzekeraars, maar vallen deze in de buitencategorie, waarbij moet worden opgemerkt dat er enkele (kleinere) zorgverzekeraars zijn die vanuit de aanvullende verzekering wel een, weliswaar beperkte, vergoeding bieden.
Volgens de audioloog in de uitzending zijn er nagenoeg geen verschillen tussen de categorie en buitencategorie hoortoestellen want “de fabrikant stopt deze geavanceerde hoortoestellen na een paar jaar van de “buitencategorie” in de “categorie” hoortoestellen en dus zijn de hoortoestellen die in de categorie zitten en vergoed worden net zo goed als de hoortoestellen die daar buiten vallen en duurder zijn.
De betreffende audioloog heeft gelijk, echter het gaat hier om hoortoestellen die 5 of meer jaren geleden op basis van de technologie van dat moment in de buitencategorie vielen. Indien de investeringen in de ontwikkeling van die toestellen door de fabrikant zijn terugverdiend en indien de ontwikkelingen in technologie verder gaan dan plaatst de fabrikant deze “verouderde” hoortoestellen qua techniek en chip platform naar de categorie toestellen. Er zijn dus wel degelijk verschillen.
De nieuwste technieken worden altijd het eerst geïntroduceerd in de duurste toestellen (private markt)
Dan de kernvraag of de audicien zorgverlener of verkoper is.
Volgens de beroepsgroep van audiciens AudiNed zetten audiciens zich iedere dag met hart en ziel in voor hun klanten. Binnen de gestelde wetten, kaders, protocollen en regels zoeken zij altijd naar de mogelijkheden om het maximale aan hoorzorg voor de slechthorende te kunnen bieden.
Het hoorprotocol dat bepaalt welke toestelkeuze voor de klant geschikt is, wordt momenteel herzien omdat een groot aantal partijen in de hoorzorg denken dat het beter kan en moet.
Een aantal vragen/situaties zitten dubbel in de vragenlijst en werksituaties komen te weinig voor in de vragenlijst. Werkenden met gehoorproblemen komen steeds vaker bij de audicien nu mensen langer moeten doorwerken. Ook is de vragenlijst enkel beschikbaar in het Nederlands waardoor mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn veel moeite hebben om de lijst in te vullen. Tot slot is de vragenlijst ook subjectief omdat veel slechthorenden lang ontkennen dat ze een gehoorverlies hebben. Het zijn vaak de partners, kinderen en/of vrienden die ze er attent op maken omdat er vaak woorden herhaald moeten worden.
Om die reden is er momenteel een werkgroep actief binnen de Stichting Protocol Hoorhulpmiddelen die dit onderzoekt. In deze werkgroep zitten vertegenwoordigers van de audiciens, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars.
Er zijn in Nederland een aantal brancheorganisaties en twee daarvan vertegenwoordigen de zelfstandige audiciens: CvZA en Hoorprofs. Deze borgen de kwaliteit van hoorzorg. De aangesloten audiciens volgen het hoorprotocol dat samen met de patiëntenvereniging Hoormij en Zorgverzekeraars tot stand is gekomen. De kwaliteit wordt geborgd door jaarlijkse kwaliteitscontroles van de vestigingen door een onafhankelijk keurmerk. Het is de persoonlijke keuze en vrijheid van slechthorenden om te kiezen wat het beste aansluit bij de wensen waarmee de beste gehoorrevalidatie kan worden bereikt.
Daarom worden slechthorenden dan ook geïnformeerd over zowel de keuze van hoortoestellen binnen de verzekerde als niet-verzekerde hoorzorg.
Oorzaak Hoorkliniek heeft vanaf 2011 gewerkt om betaalbare kwalitatieve hoorzorg voor iedereen toegankelijk te maken en staat bekend om een benadering van deskundigheid, persoonlijke aandacht, service- en klantgerichtheid naar de slechthorende.
Daarin onderscheiden wij ons als zelfstandige audicien speciaalzaak!

Lees de reviews m.b.t. de ervaring van onze klanten:: https://oorzaakhoorkliniek.nl/referenties/
Overtuig uzelf en maak geheel vrijblijvend een afspraak met een van onze audiciens.
© 2024 Anita van Brummen, Directeur / Triage Audicien Oorzaak Hoorkliniek BV