De verschillen tussen “onzichtbare” en “zichtbare” hoortoestellen.

Sinds een paar jaar wordt de consument op TV benaderd met hoortoestellen die “onzichtbaar” zijn. 

Dit zijn hoortoestellen die in het oor worden geplaatst waardoor ze in tegenstelling tot de meest gedragen “achter-het-oor” hoortoestellen minder zichtbaar zijn.


 Omdat de vraag naar deze hoortoestellen steeds vaker wordt gesteld, is het goed om iets meer informatie te geven over voor wie deze toestellen geschikt zijn en wat de verschillen zijn tussen de “in-het-oor” en “achter-het-oor” hoortoestellen.
In-het-oor hoortoestel

 Indicatie

De in-het-oor hoortoestellen zijn geschikt voor mensen met een licht tot middelmatig en gehoorverlies. De reden hiervoor heeft te maken met de grootte van het hoortoestel. Omdat deze in-het-oor toestellen kleiner zijn, is er minder ruimte voor elektronica om een grote luidspreker en versterker te plaatsen. Dat betekent dat de versterking voor mensen met ernstig gehoorverlies tekort schiet.

De voor- en nadelen van in-het-oor hoortoestellen

De belangrijkste voordelen en daarmee ook de reden voor mensen om voor deze hoortoestellen te kiezen zijn:

  • Omdat het hoortoestel kleiner is en in het oor wordt geplaatst is het nagenoeg onzichtbaar
  • Het plaatsen van het hoortoestel in het oor is eenvoudiger en daardoor makkelijk in het gebruik

Daarnaast is er een audiologisch voordeel. Omdat het hoortoestel dichtbij het trommelvlies zit hoeft het toestel minder versterking te geven en is de versterking ook effectiever door de audicien te regelen.

De belangrijkste nadelen zijn:

  • De mate van versterking is minder en dus zijn deze hoortoestellen niet voor iedereen geschikt
  • Omdat ze kleiner zijn is er ook minder ruimte om extra functionaliteiten in te bouwen zoals bijvoorbeeld Bluetooth, handig bij telefoneren. Deze optie is niet in alle in-het-oor hoortoestellen beschikbaar

Daarnaast zijn er ook praktische nadelen. Omdat deze hoortoestellen in het oor zitten sluiten ze het oor aardig af en is er minder beluchting waardoor de gehoorgang vochtiger kan worden. Vocht heeft een negatieve invloed op hoortoestellen. Dit geldt ook voor oorsmeer. Voor personen die veel oorsmeer aanmaken of regelmatig oorontstekingen hebben zijn deze in-het-oor toestellen niet ideaal. Ook moeten ze vaker gereinigd worden. Tenslotte is het verwisselen van de filters voor mensen die geen fijne motoriek hebben niet gemakkelijk.

De voor- en nadelen van achter-het-oor hoortoestellen

Het belangrijkste voordeel is dat deze hoortoestellen geschikt zijn voor slechthorenden met een licht tot ernstig gehoorverlies en dus voor een veel grotere doelgroep mensen dan de in-het-oor toestellen.

Verder kunnen er regelaars op het hoortoestel geplaatst worden waardoor de drager meer kan regelen zoals opnemen van telefoon of het harder of zachter zetten van geluid. Tenslotte zijn er ook verschillende oorstukjes mogelijk, standaard of op maat en in verschillende materialen van hard tot zacht siliconen materiaal. Deze keuze is bij in-het-oor veel beperkter.

Verder hebben de fabrikanten van achter-het-oor hoortoestellen de laatste jaren veel technologische ontwikkelingen aangebracht. Los van de oplaadbaarheid, zijn het de Bluetooth connectiviteit voor handsfree telefoneren en de techniek waarbij het hoortoestel zich flexibel weet te richten op gesprekspartners die enorme voordelen opleveren. Tenslotte zijn deze hoortoestellen ook kleiner geworden waardoor ze minder opvallend te dragen zijn.

Het belangrijkste nadeel is dat sommige achter-het-oor hoortoestellen meer zichtbaar zijn. Daarnaast kan windruis bij sommige achter-het-oor toestellen een nadeel zijn. Dit komt omdat de microfoons van deze hoortoestellen achter het oor zitten en meer wind opvangen. Gelukkig zit er in de meest recente achter-het-oor toestellen geavanceerde technologie om windruis te onderdrukken waardoor de drager er nagenoeg geen last van heeft.

Welke keuze kunt of moet u maken?

Maak hiervoor een afspraak met een gediplomeerde triage audicien in een audicien speciaalzaak. Hij of zij beschikt over de deskundigheid en ervaring om te bepalen of u in aanmerking komt voor een in-het-oor of achter-het-oor toestel en welk merk bij u past.

Hoorzorg is uiteindelijk altijd maatwerk.

Bij Oorzaak Hoorkliniek werken wij met het merk Signia van fabrikant WS Audiology.

Onze audiciens zijn zeer ervaren en kunnen u helpen met het vinden van de juiste hoor oplossing die bij u past.